Jednoduchšia retuš (?)

Túto techniku alebo trik používam na každej fotke, ktorá potrebuje retuš. Tým, že sa fotka desaturuje (prevedie do čiernobiela) a zvýši sa jej saturácia (?) , je retušovanie hneď o niečo jednoduchšie, keďže tie rozdiely  pleti vidíme zretelnejšie.

1. Otvorím si fotku, ktorú chcem retušovať. Urobím si jej kópiu pomocou Ctrl+j tak ako vidíme na obrázku. Úpravy vrámci retuše robím na tejto kópii. 

2. Kliknutím 2x na ikonku "create a new layer" (vytvoriť novú vrstvu) vytvoríme 2 transparentné vrstvy.
3. Klikneme na jednu z nich a preklikneme mód z normal na soft light.
4. Klikneme na druhú transparentnú vrstvu a preklikneme mód z normal na color.
5. Použijeme štetec s veľkým priemerom, zvolíme si čiernu farbu (vrchný štvorček na ľavej vertikálnej lište). Veľký štetec z toho dôvodu, že potrebujeme "pomaľovať" celú fotku, aby sa na nej aplikovali tie zmenené módy. Na fotke nižšie vidíte, že tam kde sme na fotku maľovali čiernym štetcom je fotka desaturovaná = na transparentnej vrstve vpravo s módom color vidíme čierny pruh, ktorý sme namaľovali. Pomaľujeme takto obe fotky celé. Nezabudnúť sa prekliknúť do tej vrstvy, v ktorej chceme pracovať.
6. Rovnaké maľovanie čiernym štetcom v transparentnej vrstve s módom soft light
7. Ak máme hotové obe vrstvy, klikneme tak, aby sme mali pred týmito vrstvami oko = aby boli vrstvy viditeľné . Na obrázku je moja fotografia s použitou vrstvou color a soft light. Fotka je oproti originálu desaturovaná (čiernobiela), viac kontrastná a lepšie vidieť nezrovnalosti pleti.
 8. Po skončení retuše vrstvu color a soft light jednoducho vymažeme. Pred uložením fotky vrstvy zlúčime (flatten image).

Komentáre