Maľovanie svetlom

Preklad podľa : http://www.diyphotography.net/painting_with_light

Maľovanie svetlom je zábavná technika, ktorá prináša úžasné výsledky. Nazýva sa to maľovanie svetlom, pretože je to presne to, čo počas vytvárania snímku robíte - maľujete svetlom.

S týmto druhom snímkov nemusíte veľmi experimentovať, iba sa uistite, že máte nasledujúce veci :

1.) Fotoaparát schopný vytvárať dlhé expozície. Fotoaparáty na film môžete samozrejme použiť tiež, ale ak chcete z tohto fotenia vyťažiť maximum, použite digitálny fotoaparát. Výsledné fotografie uvidíte hneď a prípadne vykonať nejaké opravy, zmeny. 

2.) Dobrý statív. Vzhľadom k tomu, že budete robiť dlhé expozície, dajte si pozor, aby sa váš fotoaparát na statíve nehýbal a pevne na ňom sedel. Ak nemáte statív, môžete si ho vytvoriť sami za pár minút ( článok TU alebo TU ).

3.) Hocijaký zdroj svetla. Napríklad baterka, svetlo na mobile...

4.) Tmavé miesto. Toto je veľmi dôležité. Ak sa chystáte vytvoriť takéto fotografie doma, tmavé miestnosti budú ideálne. Ak chcete fotografovať vonku, dajte si pozor, aby ste nefotili pod pouličným osvetlením. Taktiež si dajte pozor na svetlá áut, ktorého reflektory vám "pomaľujú" celý snímok.

Tu je postup, ako nato:

Upevnite fotoaparát na statív a použitím blesku/rozsvietením svetiel spravte skúšobnú fotografiu, ktorou si overíte vašu kompozíciu.

Nastavte expozíciu na dlhú dobu. Znížte svetelnosť na takú hodnotu, akú potrebujete. Ak ste vonku - nerobte nič. Ak ste vnútri - je čas vypnúť svetlá.

Stlačte spúšť. Akonáhle je uzávierka otvorená, začnite baterkou maľovať. Miesta, ktoré budete prechádzať pomalšie, budú svetlejšie ako tie ostatné. Dávajte si pozor, aby ste viackrát neprechádzali po rovnakom mieste - prepálite ho.

Akonáhle sa uzávierka zavrie, ste opäť slobodný človek. Skontrolujte si fotku a vykonajte opravy.

Tu sú niektoré skvelé nápady ako využiť túto techniku :

Produktová fotografia
V uzavretej tmavej miestnosti umiestnite svoj produkt na stôl a namaľujte jeho kontúry-obrys. Môžete použiť niekoľko farieb, aby ste posilnili efekt. Taktiež kresliť rôzne, aj imaginárne časti vášho produktu.

Fotografia miesta
Nájdite miesto s nejakým svetlom v pozadí. Nájdite objekt, ktorý nie je týmto svetlom osvietený. Svetlom v pozadí môžete zachytiť miesto vášho snímku-okolitú krajinu, zatiaľ čo baterkou môžete "namaľovať" neosvietený objekt. Dostanete pekný efekt - kombináciu surrealistického popredia a normálneho pozadia. Taktiež vyváženie bielej sa bude pravdepodobne na týchto dvoch miestach líšiť.


Environmentálne graffiti
Ak fotografujete stenu, oblohu, obrovskú vodnú plochu, prípadne iné podobné veci, môžete tam niečo napísať. Spravte vtipné graffiti, napíšte zamilovaný odkaz, akokoľvek sa vyjadrite..nezostane však po tom ani stopa, len na vašej pamäťovej karte.


Komentáre

  1. Velmi sa mi paci Vas blog, dobra praca :)
    Rada by som chcela vediet, s akym fotoaparatom a objektivom fotite. Dakujem, prajem vsetko dobre,Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem! :)
    Fotim s: Pentax K 10 D, 50mm 1.4 Pentax, 28-75 2.8 Tamron :)
    ..viac mojich fotiek : https://www.facebook.com/fotimalucia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super ťah, vždy som chcel vedieť ako sa to správne robí

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára