Jednoduchá koláž vo Photoshope

Alebo ako vytvoriť z dvoch a viacerých fotiek jednu. Áno, existuje množstvo programov, ktoré vám  po pár klikoch vyhodia koláže plné rámčekov, efektov fotiek položených cez seba, všelijakých farebných efektov, ozdobného písma. Ale ak máte v hlave presnú predstavu ako by tá vaša koláž mala vyzerať, môže sa stať, že to v týchto programoch nenájdete. V tom prípade vám nezostáva nič iné, ako vytvoriť si ju úplne sám :) Nie je nič krajšie ako tešiť sa z vlastnej koláže, keď viete, že ste si ju spravili úplne podľa svojich predstáv, so starostlivo vybraným písmom, s efektami, ktoré máte radi.

Tu je v skratke postup ako robím koláže ja :) je to vlastne len postup umiestnenia viacerých fotiek na jeden "papier". Všetky tie obľúbené efekty, písma a rámčeky si tam predsa viete dať aj sami, že? :)

1.Vytvoríme si "papier" na ktorý budeme ukladať naše fotky. File - New , alebo skratkou Ctrl+N 
2.Vyberieme, alebo navolíme si rozmer papiera, aký chceme.
3.Keď máme papier pripravený, ideme nájsť fotky. File - Open alebo Ctrl+O
4.Nájdeme si fotku, klikneme na ňu 2x, prípadne klikom označíme a následne klikneme na Open
5.Po otvorení zvolenej fotky si ju označíme nástrojom s názvom Rectangular Marquee Tool skrývajúcim sa aj pod skratkou M

6. Edit - Copy na skopírovanie fotky, ktorú chceme pridať do koláže
7.Preklikneme sa späť na náš kolážový papier a tu prilepíme fotku pomocou Edit - Paste
8.Ako vidíme na obrázku, fotka sa nám "nalepila" do novej vrstvy [úplne vpravo] , je však veľmi veľká, preto ju potrebujeme zmenšiť. Použijeme na to nástroj Free Transform, Ctrl + T
9.Po kliknutí na free transform sa nám zobrazí niečo také ako na obrázku. Nikdy netreba zabudnúť na zakliknutie tej malej ikonky hore. Je to niečo ako reťaz. Má za úlohu udržať pri zmenšovaní alebo zväčšovaní fotku v takom pomere, v akom bola pôvodne. Na fotke sa vám zobrazí 8 "transformačných" bodov za ktoré môžete ťahať. Ak kliknete napríklad na stredný najvyšší bod a potiahnete ho smerom dolu, táto reťaz spôsobí, že sa zmenší aj výška, aj šírka fotky. Je to veľmi dôležitém aby sa nám nezdeformovala fotka!!
10.Keď máme fotku zmenšenú a presunutú na miesto, kde by sme ju chceli mať, klikneme 2x niekde do jej stredu, transformačné body sa nám stratia. Takýmto spôsobom si na papier pridáme toľko fotiek, koľko chceme. Ako vidíme na obrázku, každá pridaná fotka má svoju vlastnú vrstvu. Keď sa nám zdá, že je fotka na zlom mieste, nájdeme si ju vo vrstvách, klikneme na konkrétnu vrstvu, klikneme na nástroj Move Tool , V, ťahom myši posúvame fotku. Pre jemnejšie posúvanie môžeme použiť smerové šipky : hore, dole, doprava, doľava.
11.Ak sme spokojný s umiestnením obrázkov, textov, farebnými úpravami, nezabudnime zlúčiť všetky vrstvy do jednej. Layer - Flatten Image

Výsledok: moja koláž z Veľkonočnej dovolenky 2010 - Dobšiná-Dedinky

Tak čo? Pomohlo? :)  






Komentáre

  1. super navod, dakujem :)
    vies mi poradit, kde sa nastavuje velkost jednotlivych obrazkov? (mam ich v 1 fotke 12 a chcem, aby mali vsetky rovnaku velkost)
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ako tam mam vlozit dalsie fotky isla mi iba ta prva zmensi ako tie ostatne

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelý návod, prehľadný, super vysvetlené krok za krokom. Veľmi mi to pomohlo. Ďakujem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Konečně jednoduchý návod, děkuji autorovi! Radek

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "zakliknutie tej malej ikonky hore" neviem ci som slepy alebo hlupy, ale neviem co a kde je "ta mala ikonka hore"...dalo by sa pomoct?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára