Vytvorte nádherné snímky nakrájaného ovocia

Preklad podľa : http://www.diyphotography.net/create-wonderful-sliced-fruit-images

Nasledujúci tutoriál fotografií nakrájaného ovocia je od fotografa a umelca William van der Steen. Portfólio autora - http://willieman.deviantart.com/

Tutoriál vás povedie krok za krokom smerom k vytvoreniu fotografií podobne nádherných ako je tento nakrájaný banán.
Ideme nato!

Výber surovín
Najskôr si vyberieme objekt, s ktorým budeme pracovať. Môže to byť také ovocie alebo zelenina, ktoré sa dá relatívne čisto, úhľadne nakrájať. Tvrdé ovocie a zelenina sa používajú najlepšie. Po tom čo sme sa rozhodli akú zeleninu alebo ovocie použijeme, zamyslime sa, ako by sme náš objekt čo najlepšie nakrájali. Niektoré druhy ovocia sú veľmi mäkké a to nám nedáva veľkú slobodu v tom, ako to nakrájať.


Pracovný postup k finálnej fotografii

Musíme nájsť spôsob ako zobraziť zeleninu a ovocie v takej polohe, aby sa zdalo že lietajú vo vzduchu. Najčastejšie som na to používal špáradlá, aby udržali jednotlivé časti pokope. Neskôr budú špáradlá odstránené editáciou v grafickom programe.

Najlepším spôsobom ako reálne zobraziť ovocie vznášajúce sa vo vzduchu je predstaviť si ho, ako by vyzeralo, keby v ňom neboli napichané špáradlá.
Ďalším krokom je starostlivé pridanie špáradiel kvôli balansu ovocia. Potom pridávame všetky lietajúce časti a kúsky.


Niektoré druhy ovocia a zeleniny vyzerajú lepšie keď sú mokré. Ak máte chuť, možete na nich nastriekať trošku vody (rozprašovačom) aby sa zdali čerstvejšie, krajšie.

Nasvietenie
Je niekoľko spôsobov, ako nasvietiť takúto scénu. Ja používam svetelný stan, kvôli dobre rozptýlenému svetlu. Tento stan je vlastne jednoducha krabica s otvormi po stranách, prelepenými bielym papierom. Jej postavenie je veľmi jednoduché a zábavné.

V mojom postupe používam 2 halogénové svetlá na osvetlenie stanu. Zatiaľ čo v stane sa ďalej šíri rozptýlené svetlo. Odrážam svetlo od zadnej steny, aby som dostal ešte viac rozptýleného svetla.


Pokúste sa umiestniť váš objekt tak, aby ste neskôr nemuseli odstraňovať príliš veľa tieňov z vašich špáradiel. Tiene sa vždy tažšie odstraňujú, zvlášť keď majú mäkké okraje.


Úprava
Vyrovnanie základných úrovní a farebné korekcie idú teraz bokom. Potrebujeme odstrániť špáradlá. Toto je robené klonovaním v blízkosti objektu.

 

Komentáre

  1. Ahoj Lucia, tak ty si si zobrala na plecia takuto ulohu, vzdelavat slovenskych fotografov? Ocenujem :-) V porovnani so zahranicim je u nas takychto stranok a clankov malo. Precital som si tvoj preklad clanku o radach pre svadobnych fotografov, myslim, ze som uz niekde cital original - celkom fajn preklad ;-) Ja sam zhruba od jesene zbieram info a vybavu (vybava ide pomalsie) s tym, ze chcem zacat fotit svadby. Tak ak sa mi to tohto roku podari rozbehnut, budem rad. Zaujimavy clanok je ten o foteni rozkrajaneho ovocia - mozno vyskusam a ak nie, tak si zrejme aspon postavim taky "fotostan", ako sa tam spomina. Inak, mile je zistenie, ze este niekto druhy pouziva Pentax ;-) Tak drzim palce.

    Juro

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára